T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUĞLA / FETHİYE - Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

"MAVİ VE YEŞİL İÇİN ELELE" Projesi

Doğayla ilişkimizi sorgulama vakti gelmedi mi?   Sizce de bu ilişki artık sadece insandan yana bir alış  değil mi? Her gün çöp kutularımızda  biriktirdiğimiz atıklar çöp depolama alanlarına  gönderilecek kadar değersiz mi?

Tüketiyoruz. Evimize alışveriş poşetleriyle dönüyor, aldıklarımızı kullandıktan sonra yiyecek atığını, plastiği ve kağıdı aynı yerde  biriktiriyoruz. Sonra da poşetin ağzını bağlayıp en yakın çöp kutusuna bırakıyoruz. Burada bitmiyor. Tüketmeye devam ediyoruz. Bu kısır döngü ne yazık ki doğanın dönüşümüne katkıda bulunmuyor, tam tersi hem çöp dağları oluşturup gezegenimizi soluksuz bırakıyor hem kendi soluduğumuz havayı, içtiğimiz suyu ve besinimizi aldığımız toprağı tüketiyoruz.

    Peki bu atıklarımızın hepsi gerçekten çöp mü yoksa doğadan ödünç aldıklarımız mı? Artık doğaya ve onun sunduklarına sahip olduğumuz yanılgısından kurtulalım; bunların geçici bir süre kullanıcısı olduğumuzu unutmayalım. "İhtiyacımız olan kadarını ihtiyacımız olan süre boyunca" kullanalım. Sadece tüketen olmaktan çıkıp doğada kendiliğinden var olan dönüşümün bir parçası da "biz" olalım. Geri dönüşüm sürecini artık başlatmamız gerekiyor. Çünkü biliyoruz ki atacağımız her adım gezegendeki varlığımızın da geleceğini belirleyecek.

       Bizler de doğaya olan borcumuzu ödemeye, okulumuzdan başladık  ve atıklarımızı ayırarak ilk adımı atalım, dedik . Biliyoruz ki her atık çöp değil. Bu amaçla okulumuz A Blok giriş koridorunda görsellerle zenginleştirilmiş  pano  ve atıkların ayrıştırıldığı alan oluşturuldu. Okulumuzun farklı alanlarında sıfır atık, dönüşüm, tasarruf, daha az tüket, tüketim ,değerlendir,üret ,yeniden kullan , değiştir gibi mesajların olduğu görseller, posterler  paylaşıldı. Okulumuzda elektrik,  su vb. temel tüketim ihtiyaçlarının en verimli şekilde kullanılmasına katkı sunmak ve israfı önlemek amacıyla   gönüllü olan öğrencilerimizle  "İsraf  Avcıları" ekipleri kuruldu.

      İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün başlattığı "Muğla Mavi-Yeşil Okullar" projesi kapsamında öğrencilerimizin   bilinçlendirilmesinin, sürdürülebilir bir çevre için önemli bir adım oluşturacağı , ülkemiz ve hatta dünya ekolojisine ve ekonomisine önemli oranda katkı sağlayacağının bilincindeyiz.        Proje kapsamında    "Mavi ve Yeşil için Elele "  diyerek attığımız her adımın yeryüzüne bir nefes olacağına inanıyoruz.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            PROJE  ÖĞRETMENLERİ : 

                                     ELVAN TEMEL  (Matematik  Öğrt. )                                           HÜLYA TÜTER  ( Türk Dili ve Edebiyatı Öğrt.).


Projeden Görüntüler:

 21-03-202221-03-202221-03-202221-03-202221-03-202221-03-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.03.2022 - Güncelleme: 21.03.2022 09:29 - Görüntülenme: 260
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
mavi yeşil,